22 September 2015

Fish Tank #77 Atsushi Sakurai

Originally translated by: Pikopiko
Preklad: Natalus 

FT: Pravdepodobne ste v týchto dňoch dosť zaneprázdnený.
AS: Áno, vnímam to každý deň. Pár dní dozadu boli až 40 stupňové teploty, aj keď sa to ťažko znáša, od istého času si myslím, že práve takto sa dá lepšie pochopiť „duša leta“. Koniec koncov, leto má byť horúce. Keď sa postupne stišujú „min-min“ cikády a začnú spievať tie večerné, začne vám byť ľúto za odchádzajúcim letom, je tak?
FT: Myslela som si, že ste tak pohltený prácou, že nad tým ani nerozmýšľate.
AS: Nahrávacie štúdio sa nachádza na mieste s množstvom zelene. Cikády tam cvrlikajú ako šialené.  Mám to tam len na skok, potom sa úplne ponorím do pracovnej atmosféry. Po skončení nahrávania vyjdem na ulicu a počujem ohlušujúci zbor: „Miiin-miiin-miiin!“ Veru, je dôležité vnímať krásu ročného obdobia. Ako sa schyľuje k večeru, môžete počuť aj iný hmyz.....Keď zavádzam reč na takéto témy, asi si myslíte: „Mm...už starne“ (*úsmev*).
FT: Nič také (*úsmev*).
AS: Kedysi som nemal rád leto, ale teraz mám pocit, akoby boli spievajúce cikády doslova zborom života. Akoby každá z nich opakovala: „Som živá!“ Predsa len, leto je krásne.


FT: You are probably very busy these days.
AS: I can feel it every day. A few days ago the temperature reached 40 degrees, though it’s hard to cope with heat like that, a while back I started to think the spirit of summer can be felt much better in this way. After all the summer is supposed to be hot. When the chirping min-min cicadas are gradually becoming silent and the twilight cicadas start to sing, you can feel a sorrow that comes with summer’s end, right?
FT: I thought you are so absorbed in recording that you don’t even think of it.
AS: The studio is located in a place with a lot of greenery all around. Cicadas are chirping like crazy there. It just takes me one step to the studio, then I completely immerse myself in the working atmosphere and after finishing the recording I come out to the street and there is a deafening choir: „Miiin-miiin-miiin!“ Well, it’s important to perceive beauty of the seasons. At the start of the evening you can hear another insects..... When I broach such talks, you probably think: „Mm...he got old“ (*smile*).
FT: Nothing like that (*smile*)
AS: I didn’t like summer before but now it seems to me that cicada singing is a choir of life. It is as if each of them repeated: „ I am alive!“ Nevertheless, summer is beautiful.

21 September 2015

Fish Tank #76 Atsushi Sakurai

Originally translated by: Pikopiko
Preklad: Natalus

"Mával som mačky odkedy som prišiel do Tokia. Býval s nami jeden kamarát, ktorý mal mačku, ale obľúbila si ma viac než jeho. Vždy som ju kŕmil. Keď som s ňou trávil čas, cítil som sa prirodzene a spontánne a to sa mi páčilo. Po dvadsiatke som vždy mal nejakú mačku. Keďže teraz žiadnu nemám, je to pre mňa dosť nezvyčajné. Stal som sa na nich trochu závislý. Skoro som prestal chodiť von. Keď ma pozývajú na pohárik, odpoviem: Aj by som šiel ale..nechce sa mi, mňau ~ (*úsmev*)"

"I have lived with cats since I came to Tokyo. One friend who lived with us, he got a cat but she favored me more than him. I was always feeding her. So when I spent my time with her I had a feeling of naturalness and spontaneity. It was really good. After reaching the age of 20 I continued to live with cats. Because I don’t have a cat now, it’s very unusual for me. I have become a bit addicted to my pets. I have almost stopped going out. When I am invited for a drink, I answer: „Yes, but..I’m lazy for it, nya~“ (*smile*)" 



„Risknem to a priznám sa, že v poslednom čase pravidelne jazdím na bicykli. Aj keď ja sám si myslím, že to nejde dokopy s mojím imidžom (*úsmev*).“


"I take the risk to say that lately I've been riding a bike regularly. Although I myself think it doesn't suit my image (*smile*)."


















Q&A

1. Aký je váš obľúbený film od Studio Ghibli?
    What is your favourite Studio Ghibli movie?
AS: Hotaru no Haka ("Hrob svetlušiek- Grave of the Fireflies")
2. Ktorá pieseň vám pripomína leto?
    What song reminds you of summer?
AS: Everyday is Halloween  
3. Ktorú časť lekárskej prehliadky najviac neznášate?
    Which phase of medical examination do you hate the most?
AS: Odber krvi, injekcie. Blood taking, injection needles.

Fish Tank #75 Atsushi Sakurai

Originally translated by: Pikopiko
Preklad: Natalus

The last photo of his cat Tsubaki. She died in February at the age of 13.
"Druhého februára 2015 moja drahá Tsubaki zaspala večným spánkom. Mala 13 rokov a 9 mesiacov. Ďakujem veľmi pekne za všetky darčeky a jedlo, ktoré ste doteraz posielali. Ďakujem vám z celého srdca."

"On February 2, 2015, my beloved cat Tsubaki went to sleep forever. She was 13 years 9 months old. Big thanks for all those presents and cat food you have sent till now. Thank you from the bottom of my heart."

15 September 2015

Welcome to BUCK-TICKIA !

     Vítam Vás na stránke slovenského fanklubu japonskej rockovej kapely BUCK-TICK!

Keďže ste sem zablúdili, zrejme ste nedávno objavili hudbu, ktorá vám nedá zaspať (a pravdepodobne sa dorozumievate jazykom slovenským alebo českým :D ale vítané sú všetky zblúdilé duše ;-)
     Je mnoho vecí, ktoré nás spájajú, nadšenie pre japonskú kultúru, hudbu, anime... zdrojov, ktoré sú zodpovedné za vašu posadnutosť, je nespočetne mnoho. Ale nebudem sa už ďalej vyjadrovať v hádankách a na rovinu poviem, prečo máte pokračovať v čítaní.
     Natalus sa rozhodla spraviť niečo pre budúce generácie a prináša Vám tento blog, kde nájdete stručné, jasné a výstižné informácie, zaujímavosti, osobné postrehy a odkazy na povinné čítanie pre všetkých nováčikov, ktorí si želajú preštudovať buck-tickológiu podrobnejšie.  

     Welcome to the Slovak Fan Club of the Japanese rock band BUCK-TICK!
You’re suddenly here, so you have probably discovered a music you can’t sleep without (and of course, you speak Slovak or Czech :D but it’s my great pleasure and honor to welcome all of you, lost souls ;-)
     There are a lot of things we have in common, we have an enthusiasm for Japanese music, culture, anime... yes, our obsession may come from many sources. But no more guessing what I’m talking about, I explain why you should continue reading.
     Natalus has decided to do something for future generations and started this blog, where you can find brief and clear information, interesting facts, my personal views and links to „required reading“ for every newcomer who wants to study the buck-tickology subject in depth.

Note: all articles are both in Slovak and English, Slovak version first, so you have to scroll down for the English translation
This page was last updated  on October 28, 2018

What Does Their Music Mean To Me?

Čo pre mňa znamená ich hudba? 
     Jedným slovom- veľa. Som človek, ktorý nemá vyhranený hudobný štýl, počúvam skoro všetko, pokiaľ sa mi páči melódia. Aj to je dôvod, prečo som bola taká uchvátená hudbou Buck-Tick. Páči sa mi, že sa vyvíjajú. Koncom 80-tych rokov začínali veselými melódiami na vlne positive punku s prevahou Imaiovych textov. Neskôr sa o slovo prihlásil aj Atsushi s potrebou vykričať všetko, čo trápi jeho ubolenú dušu. Mohli by sme povedať, že vtedy kapela „prešla na temnú stranu“, ale to by bolo príliš povrchné a zjednodušené. Hudba i témy sa stali serióznejšie, prepracovanejšie, vyspelejšie. A tak je to s každým novým albumom, ktorý prináša pestrosť hudobných žánrov i umeleckých motívov, ktoré nútia poslucháča premýšľať. 
     Radi experimentujú, no zároveň si ponechávajú svoj vlastný, jedinečný štýl. Základom je rock, alebo presnejšie rôzne rockové štýly, industrial, alternative, gothic s prímesou electroniky, pop, jazz atď. Vďaka nim som si vypestovala dosť vysokú toleranciu aj na tvrdšie rockové kúsky, i keď stále je pár takých, o ktorých dokážem prehlásiť „to sa nedá počúvať“ :D Nehovoriac o tom, že ich začiatky mi tiež nič nehovoria. Ale som fanúšička, nie fanatik, nemusí sa mi páčiť všetko :P
     A teraz to hlavné. Nie nadarmo sa volajú „Bakuchiku“ (=petarda). Ich hudba je explóziou emócií! Ak skombinujeme geniálne melódie, božský spevácky prejav a perfektné texty, máme tu nebezpečnú zápalnú zmes. Keď si pustím koncert a poriadne tomu vytnem, až sa okná trasú (obrazne povedané), energia priam srší a nabíja ma, úprimne, niekedy nedokážem ani celú noc zaspať! :D Všetky žilky sa mi v tele rozihrajú a nemôžem sa ovládnuť, s radosťou skáčem až do odpadnutia. Odporúčam to ako liečebný prostriedok a životabudič. Vážne, nevymýšľam si, čítala som príbeh jednej baby, ktorá ležala s chrípkou v posteli a keď si pozrela ich koncert, hneď sa jej stav začal zlepšovať :D 
     Čo sa týka pomalších, melancholických melódií, moja duša sa na ich krídlach nechá unášať do neznámych vesmírov a objavuje ich najskrytejšie zákutia... Je to priam mysteriózny zážitok presahujúci čas i priestor. Fascinovaná a očarovaná si vychutnávam každý tón.
     Zhrniem to, keď počúvam BUCK-TICK, chce sa mi smiať, plakať, zblázniť sa, vyskočiť z kože, odletieť do neba a zanechať po sebe len duchom neprítomnú schránku...



What does their music mean to me?
     Just one word. A lot. I don’t prefer some specific music style, I like many styles, if the melody is good, I have no problem. And that’s the reason why I am so captivated by B-T’s music. I like they are progressing. At the late 80’s, they started with the positive punk and cheerful melodies. Imai-san wrote most of the lyrics.  But later Atsushi felt like he must shout out all the thoughts that tortured his soul. Maybe it was the time when they „went to the dark side“, but it’s not that simple. Their music and lyrics became more serious and mature. They bring a huge diversity of musical styles and themes with every new album. As a listener I feel the urge to think about their ideas.
     Despite of experimentation, they always keep their unique style based on industrial, classic, alternative or gothic rock, with addition of electronica, pop, jazz etc. Thanks to them I have a higher tolerance to hard rock pieces. Although some songs are still not my cup of tea :D But I’m a fan, not a fanatic, I can like or dislike whatever I want :P :D
     And now what I want to tell you the most. They have the very accurate name- „Bakuchiku“ (= a firecracker). Their music is an explosion of emotions. The combination of awesome music, the meaningful lyrics and brilliant singing is a dangerous „incendiary coctail“ ;-) When I watch the concert on DVD and I turn the volume up, I can feel the energy flow, it charges me and sometimes I can’t sleep for a whole night! I don’t control myself, I go wild and dance till I faint. I can really recommend you to use it as a cure. I’m not kidding, once I read about a fan, she got flu but after watching some concert she felt much better :D
     As for those slow and melancholic melodies, I am carried away on their wings to the another universes, discovering the most secret places... It’s a mysterious experience that can go over the time and space. 
     After all, when I’m listening to BUCK-TICK, I want to laugh, cry, go crazy, jump out of my skin, fly away to the heaven and leave a spiritless body here...

Discography

Všetko, čo potrebujete vedieť, sa dozviete tu/ All you need to know is here:
Wikipedia
BT Zone/releases  all about albums, singles, solo works, side projects, music videos (PV), etc.
You can find PV's on youtube or VK

Preklady textov/ Lyrics Translation

Najlepšie sú vysvetlivky a zaujímavosti pod čiarou. Prekladateľky majú skutočne široký rozhľad a výborne prepájajú súvislosti. Vďaka týmto prekladom som lepšie porozumela významu piesní.
Translators also explain the meaning of the songs. Thanks to their wide range of knowledge I can understand the context much better.

This is NOT Greatest Site
Nopperabou
BT Zone/lyrics
Lunairetic ("beautifier" a previous account on LJ)
Dely , Shining-cloud (the Russian translations)

Dovolím si do tejto časti pridať zoznam svojich obľúbených piesní. Ak chcete, môžete sa ním inšpirovať pri vyhľadávaní na youtube, alebo sa spoľahnite na náhodnú ponuku. Je to väčšie dobrodružstvo, keď spontánne a nesystematicky objavujete kúsky, ktoré si vo vašom srdci získajú jedinečné miesto vďaka spojeniu s tým, čo v danej chvíli prežívate.

Warning: this is not a complete discography, I made a recommendation list of my personal favorite songs from each single/album . If you want, you can get inspired by it to search for them on youtube. Or just search randomly. It's more fun to spontaneously discover songs which can get a special place in your heart, because they are connected to your current emotions in the moment you found them.

Notes: * : songs released only as a single
           : I really love this song
           ♦ : I prefer the concert version
           ♠ : I prefer the album version


SINGLES : they are usually released with some additional songs and almost all of them also appeared on albums, but in slightly different arrangement.
TO-SEARCH, PLASTIC SYNDROME (1986)
JUST ONE MORE KISS, To Search (1988) 
Aku no Hana, Under the Moon Light (1990)
Speed, Narcissus (1991)
M.A.D, ANGELIC CONVERSATION♥ (1991)
Jupiter♥, Sakura (1991)
Dress♥, Rokugatsu no Okinawa (1993)
Die♥ (1993) 
Uta, Kimi he (1995)
Kodou♥, Rakuen♥♠ (1995)
Mienai Mono wo Miyou to Suru Gokai Subete Gokai da, Kimi no Vanilla (1995)
Candy, Chocolate (1996) 
Heroin, Rasen mushi -tapeworm mix- (1997)
Sasayaki (1998)
*Gessekai ♥ (1998)
*BRAN-NEW LOVER, Down, Asylum Garden♥ (1999)
*Miu♥, Paradise♥ (1999)
GLAMOROUS, Trans (2000)
21st Cherry Boy, Barairo no Hibi♥ (2001)
Kyokutou Yori Ai wo Komete, Oukoku Kingdom Come -moon set-, Megami (2002)
Zangai, Girl ♥♠ (2003)
*Gensou no Hana♥, Nocturne -Rain Song-♥ (2003)
ROMANCE ♥, Diabolo (2005)
*KAGEROU, Utsusemi (2006)
RENDEZVOUS, MY EYES & YOUR EYES (2007)
Alice in Wonder Underground, tight rope (2007)
HEAVEN♥ (2008)
GALAXY♥, Serenade- Itoshi no Umbrella (2009)
Doukudanjou Beauty (2010)
Kuchizuke♥, Yougetsu ♥♠ (2010)
Elise no Tame ni, Yume Miru Uchuu (2012)
MISS TAKE ~Boku wa Mistake~ ♥, ONLY YOU (2012)
*Love Parade /Steppers Parade (2013)
Keijijou Ryuusei♥, Melancholia -ELECTRIA-♥, VICTIMS OF LOVE with 黒色すみれ (2014)
New World ♥, Devil's Wings (2016)
BABEL♥, Moon Sayonara wo Oshiete – Takkyu Ishino Remix (2017)
Moon Sayonara wo Oshiete, Salome (2018) 


ALBUMS
Seventh Heaven (1988)
ORIENTAL LOVE STORY
VICTIMS OF LOVE 


TABOO (1989)
"J"
SEX FOR YOU
TABOO

Aku no Hana (1990)
Aku no Hana
LOVE ME
MISTY BLUE
KISS ME GOOD-BYE

Kurutta Taiyou (1991)
Speed , Jupiter
My Funny Valentine
Brain, Whisper, Head, Hate Is Noise ♥
Taiyou ni Korosareta


darker than darkness-style93- (1993)
Dress, Die
Yuuwaku ♥♦
Ao no Sekai


Six Nine (1995)
Kodou, Kimi no Vanilla, Rakuen (Inori Marei)
Misshitsu
Kick (Daichi wo Keru Otoko)


Cosmos (1996)
Candy
Tight Rope
idol
Foolish
COSMOS


Sexy Stream Liner (1997)
Heroin -angel dust mix-
Muchi no Namida ♥
Lizard Skin no Shoujo
Rasen Mushi ♥
Kalavinka
Kimi ga Shin..dara


One Life One Death (2000)
GLAMOROUS -FLUXUS-
Baby, I want you
Cain
Sapphire ♥♦
RHAPSODY
FLAME


Kyokutou I LOVE YOU (2002)
21st Cherry Boy, Kyokutou Yori Ai wo Komet, Oukoku Kingdom Come ~Moon Rise~
Shippuu no Blade Runner
WARP DAY
Shanikusai ~Carnival~
Long Distance Call
GHOST
Brilliant

 
Mona Lisa OVERDRIVE (2003)
Zangai -Shape 2, Girl -Shape 2 
Limbo
Black Cherry
Ai no Uta


13kai wa Gekkou (2005)
Romance -Incubo-, Diabolo -Lucifer-
Ijin no Yoru
Goblin
Alive
Gesshok ♥
Passion
Doll
Muma- The Nightmare


Tenshi no Revolver (2007)
RENDEZVOUS, Alice in Wonder Underground
Mr. Darkness & Mrs. Moonlight
Montage
Lily
La vie en Rose
Rain ♥
Beast
Zekkai
Snow white
REVOLVER


memento mori (2009)
GALAXY, HEAVEN
Serenade -Itoshi no Umbrella -Sweety-
Umbrella
Katte ni Shiyagare 
Coyote
Message
Memento mori ♥
Jonathan Jet-Coaster ♥
Suzumebachi
Lullaby- III
Tenshi wa Dare da


RAZZLE DAZZLE (2010)
Doukudanjou Beauty -R.I.P.-, Kuchizuke -SERIAL THRILL KISSER-, Yougetsu -Yougetsu no Utage-
Hamushi no you ni
Bolero
Django!!!- Genwaku no DJANGO
Sakuran Baby
PIXY ♥
Gekka Reijin
Mugen
Solaris ♥
Tango SWANKA

  
Yume Miru Uchuu (2012) - I L♥VE all songs from this one
Elise no Tame ni -ROCK for Elise-, MISS TAKE -I'm not miss take-, ONLY YOU -WE ARE NOT ALONE- 
Yume Miru Uchuu -cosmix-
CLIMAX TOGETHER 
LADY SKELETON
Yumeji 
Nyngyo- mermaid-
Kinjirareta Asobi- ADULT CHILDREN- ♥
Yasou ♥
INTER RAPTOR 

 
Arui wa Anarchy (2014)
Keijijou Ryuusei -metaform-, Melancholia
masQue
Devil’N’Angel
Baudelaire de Nemurenai
PHANTOM VOLTAIRE
SURVIVAL DANCE 
Satan
NOT FOUND
Sekai wa Yami de Michite Iru
ONCE UPON A TIME
Mudai ♥


Atom Miraiha No.9 (2016)
NEW WORLD -beginning-, DEVIL’S WINGS
El Dorado
Jukai ♥
THE SEASIDE STORY ♥
FUTURE SONG - Odoru Atomu
Cuba Libre ♥
Ai no souretsu ♥


No.0 (2018)
BABEL, Moon Sayonara wo Oshiete, Salome -femme fatale-
Bishuu-LOVE
Ophelia
Hikari no Teikoku ♥
GUSTAVE
Guernica no Yoru ♥
Tainai Kaiki ♥



You can find download links at this site